ponedjeljak, 24. kolovoza 2015.

"Štrudla sa orasima i medom" - idealno ide uz kaficu ili čaj


Sastojci za tijesto:

600gr brasna
50gr margarina
250ml mlijeka
10gr kvasca( 2 vrecice po 5gr)
2 kom zumanjka
1kom jaje
40gr secera
1kom. van.secer
mala kasicica soli
mala kasicica secera

Nadjev:

300gr mlevenih oraha
100gr meda
60gr secera
1kom van.secera
2kom bjelanjka
40gr margarina
80 ml mlijeka

Priprema:

1. Tijesto: Kvasac rastopiti u malo toplog mlijeka u koje smo dodali i malu kasicicu secera.Jaja razmutiti sa preostalim mlijekom i dodati van.secer i secer i so.Margarin rastopiti.Nadosli kvasac dodati u brasno pa zatim margarin pa jaja razmucena u mlijeku.Tijesto dobro izraditi pomocu miksera i ostaviti da raste.

2. Nadjev: Mljevene orahe preliti sa vrucim mlijekom u koje smo prethodno dodali med, van.secer, secer i margarin.Bjelanjke umutiti i dodati orasima kad se malo ohlade.

3. Postupak rada: Kada je tijesto udvostrucilo volumen istresti ga na radnu povrsinu i razviti u obliku kvadrata deljine 1cm.Premazati tijesto sa pripremljenim nadjevom i urolati.Pleh podmazati sa malo margarina i rolat staviti u pleh da nadolazi 20min.Premazati jajetom i peci 40-50min na 180°.

Posluživanje:
Tijesto bude malo mekano(elasticno)ali nemojte da vas to buni.Posluziti uz kafu ,mlijeko ili caj za dorucak.

Nema komentara:

Objavi komentar