utorak, 25. kolovoza 2015.

Paprika za dobro zdravlje i kao afrodizijak


Crvena, žuta, zelena, babura, kratka mesnata ili malena prgava papričica, sastavni su deo svake kuhinje. Paprika je nezaobilazan sastojak i vegetarijanskog menija, ali i brojnih jela sa mesom. Po očuvanosti korisnih sastojaka najbolja je sveža.

Bez obzira na boju, oblik ili veličinu, paprika je pravi eliksir zdravlja i lepote. Zahvaljujući vitaminima C, A i E, ona istovremeno usporava starenje, stimuliše probavu, čuva elastičnost kože i održava vitku liniju.

U paprici ima četiri puta više vitamina C nego u limunu, pomorandži ili grejpfrutu, što znači da i te kako doprinosi sintezi kolagena, bez kog nema zdrave i elastične kože. Ona takođe sadrži značajnu količinu vitamina A, koji koži daje mekoću i stimuliše proces zarastanja. Tu je još i vitamin PP bez kog se ne mogu ni zamisliti zdrave desni i sluzokoža.
Paprika je pravi rudnik antioksidanasa (flavonoida, karotenoida i polifenola) koji zajedno sa vitaminima A, C i E, jačaju imunološki sistem, stimulišu dotok kiseonika u ćelije i jačaju krvne sudove.

Dokazano je da ova namirnica stimuliše proces sagorevanja masti u organizmu i potrošnju energije. Ustanovljeno je takođe da ljuta papričica reguliše apetit i ograničava konzumiranje hrane.

Sirova paprika, kao i spremljena u jelima, pomaže u lečenju mnogih bolesti i tegoba. Njeni sastojci na ljudski organizam deluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak.

A što se tiče liste bolesti na koje veoma efikasno deluje, ona je poduža. Paprika pomaže uklanjanju i lečenju avitaminoza, alergije, anemije, astme, arteroskleroze, angine pektoris, infarkta, astme, hipertenzije, dijabetesa, katarakte, kašlja, impotencije, opadanja kose, osteoporoze, otežanog mokrenja, reumatizma, starosnog slepila, hemoroida…

Paprika nema veliku energetsku vrednost, pa je pogodna za dijetalnu ishranu. I paprike i papričice bogate su mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima.

Nema komentara:

Objavi komentar