nedjelja, 30. kolovoza 2015.

"Rolada od kestena" - U obitelji gdje svi vole kestenje, i kolače s istima, ne moram pričati da je brzo planula. Ali, sve u svemu, nešto najbolje od kestena što sam probala. :-))))


Sastojci za kesten – smjesu:
1 kg kuhanih kestena
25 dag šećera ili šećera u prahu (radi lakše obrade)
2-3 žlice ruma
25 dag margarina
malo mljevenih keksa može i u tu smjesu

Za smeđi nadjev:
40 dag mljevenih petit beurre ili butter keksi
10 dag margarina
po potrebi toplog mlijeka
10 dag ribane čokolade


Priprema smjese od kestena:

1. Izradite margarin sa šećerom.
2. Dodajte skuhane, očišćene i zgnječene ili usitnjene kestene (možete koristiti drobilicu za češnjak). Dodajte rum (ukoliko ga zaboravite u ovoj fazi, slobodno ga stavite u čokoladni nadjev).
3. Ako se nakon svega smjesa čini premekana, dodajte nešto mljevenih ili naribanih keksa. PAZITE da ju ne prezgusnete, smjesa mora biti kremasta, a ne gusta poput tijesta, jer će se ona u frižideru stisnuti.
4. Foliju možete i ne morate namastiti margarinom i smjesu od kestena razmažite po njoj. Možete ju staviti u hladnjak da se hladi, dok ne napravite smeđi nadjev.


Smeđi nadjev:

1. Pomiješajte mljevene ili naribane kekse i naribanu čokoladu.
2. Dodajte toplog mlijeka po potrebi tj. da ispadne smjesa kao na slici.


3. Smjesu dodajte izrađenom margarinu.
4. Po smjesi od kestena razmažite smeđi nadjev. To mora izgledati ovako:


5. Malo ćete se namučiti oko petljanja odn. motanja rolade. Nema veze ako nije savršeno namotana.


6. Sve tako namotano u foliji, spremite u hladnjak na nekoliko sati ili, ako ste kolač radili navečer, preko noći, da se stegne.


7. Nakon svega ga možete preliti glazurom ili ga ukrasiti, ali ja to uglavnom ne radim. Ukusan je i bez toga.


Posluživanje:
Možete kestene kupiti i na tržnici! Možete probati i s kupovnim kesten pireom, al ja ne bih. Gdje je tu čar jesenskih veselja, a mislim da se ni okus ne može usporediti!?

Nema komentara:

Objavi komentar