utorak, 25. kolovoza 2015.

DINSTANA PILETINA - Klasično jelo za “prste polizat”


Sastojci:

1 pile (od 1 do 1.5 kg),
1/4 šolje ekstra djevičanskog maslinova ulja,
1 kašika sitno sjeckanog bijelog luka,
list celera,
1 paprika,
1 šolja suhog bijelog vina,
kriške limuna,
peršin

Priprema:

Pile očišćeno od suvišne vidljive masnoće, izrežite na komade i posušiti. Naspite ulje u duboku tavu ili šerpu koju ćete kasnije moći poklopiti. Stavite na srednju vatru i sačekajte koju minutu da se ulje ne zagrije. Dodajte meso sa kožicom na dolje, i propržite komade temeljno, uz povremeno rotiranje i okretanje po potrebi. Za ovo će biti potrebno nekih 10 do 15 minuta.
Kada komadi mesa budu skoro gotovi, izvadite ih iz tave (šerpe) i smanjite vatru. Odspite ili kašikom izvadite ulje, ostavljajući veoma malu količinu. Dodajte sitno sjeckani bijeli luk, celer i papriku. Malo propržite pa dodajte i bijelo vino.
Vratite meso u tavu i okrenite ga par puta. Prilagodite temperaturu pripreme kako biste dobili male i postojane mjehuriće i poklopite sud. Nastavite sa pripremom, uz jedno ili više okretanja, nekih 10 do 20 minuta, dok meso ne bude pečeno.
Prije posluživanja pospite preko piletine sitno sjecakn peršin i malo limunova soka.

Prijatno !!!

Nema komentara:

Objavi komentar