nedjelja, 30. kolovoza 2015.

" IŠLERI " - Kolačići naših baka kojima ne možete odoleti, jednostavno se tope u ustima…teško je odoljeti I poslužiti se samo jednim!!!


Sastojci za 60-70 islera:
180 g maslaca
100 g secera
1 zumance
100 g mlevenih oraha
200 g brasna

Fil:
140 g maslaca
140 g secera u prahu
140 g cokolade
1 jaje
1 belance

Glazura:
100 g cokolade
3 kasike ulja

Dekoracija:
50 g cokolade
sitno seckani lesnici ili pistaci



Priprema:

1.
Umutiti penasto maslac, secer i zumance, dodati mlevene orahe i na kraju brasno. Zamesiti testo i ostaviti da odstoji na hladnom 30 minuta.
2.
Rastanjiti koru i modlicom precnika 3,5 cm iseci krugove.
3.
Redjati na pleh oblozen masnim papirom i peci u prethodno zagrejanoj pecnici 12 minuta na 180 C.
4.
U medjuvremenu pripremiti fil: umutiti penasto maslac, secer i zumance, dodati rastopljenu cokoladu i penu od 2 belanceta. Sve lepo izmesati.
5.
Fil staviti u dresir kesu sa zvezdastim nastavkom i na ohladjene keksice istisnuti po malo u obliku spirale ( na 60-65 keksica).
6.
Za cokoladnu glazuru rastopiti na tihoj vatri cokoladu i ulje, pa preostale keksice umakati u cokoladu i odmah stavljati preko filovanih kolacica.
7.
Kad se glazura stegne isprskati sa jos malo rastopljene cokolade (bez ulja) i na sredinu svakog kolacica staviti po malo sitno seckanih lesnika ili pistaca.

Posluživanje:
Isleri se mogu napraviti par dana ranije i cuvati na hladnom. Dobro podnose i zamrzavanje.
Verujem da svako od Vas ima bar jedan provereni recept za ove fine starinske kolacice, ali cete mozda pozeleti da probate i ovu po meni savršenu verziju. :)

Nema komentara:

Objavi komentar