utorak, 25. kolovoza 2015.
"Duplo cokoladni brownies" - Pravim ga cesto jer je jako ga brzo napraviti i nije suv kolac a svi ga vole u mojoj familiji.
Sastojci za Duplo cokoladni brownies:
2 jajeta
115g smedjeg secer
1 zlicica vanilinog extrakta
85g coco pudera ili ribane cokolade
75g brasna
1/4 zlicica praska za pecivo
1/4 zlicica soli
1/2 soljice oraha (krupno sjeckanih)
1/2 soljice cokolade (krupno nasjecene)
115g maslaca (istopljeni)
Krem-sir smjesa:
450g Krem sira (kao Philadelphia ili ABC) omeksan na sobnoj temperaturi
115g secera
1 zlicica vanilinog extrakta
3 zlice pavlake/kajmaka
1 jaje
Dekoracija:
100g cokolade (istopljene)
Priprema:
1. Zagrijati pecnicu na 180 C i namastiti kockastu duboku tepsiju (22cm x 22cm).
2. Brownies: U jednu zdjelu izmjesati jaja sa secerom i vanilinim extraktom pa u to dodati rastopljeni maslac.
3. U posebnu posudu izmjesati prosijano brasno, coco puder, prasak za pecivo i sol pa to postepeno umjesati sa masom od jaja.
4. Zatim u to sve dodati isjeckanu cokoladu i orahe .
5. Smjesu istresti i poravnati po tepsiji pa je peci oko 15 min. do 20 min (sve dok povrsina brownies ne postane sjajna i sredina bude upola gotova).
6. Krem-Sir Smjesa: Dok se brownie pece za to vrijeme miksati na srednjoj brzini krem-sir, secer i vanilin extrakt (nastojati da ne mjesate previse posto sir masa zna da popuca kad se pece ako je miksana previse dugo).
7. U krem-sir dodati pavlaku/kajmak pa posle toga umjesati i jaje.
8. Masu istresti po polu pecenom brownie pa sve zajedno peci jos jedno 30 min. (provjeriti s cackalicom u sredini kolaca prije nego sto ga izvadite).
9. Kolac ostaviti jedno 30min. da se ohladi pa ga ukrasiti sa istopljenom mlijecnom cokoladom (kao sto vidite na slici nisam vise imala cokolade tako da moj nije ukrasen a inace ga samo poprskam s strafnama istopljene cokolade).
10. Kolac isjeci na male kocke i servirati kada se cokolada ohladi na njemu.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar