subota, 29. kolovoza 2015.

Breskvice - Breskvice bi se mogle nazivati i univerzalnom dječjom radošću, ali im po pravilu ni odrasli ne mogu odoljeti...Obavezno isprobajte,ukusni i jako dekorativni


Sastojci:

biskvitno tijesto
1/2 kg secera
1/2 l suncokretovo ulje
2 kesice prasak za pecivo
2 kesice vanilija secer
8 kom jaja
8 kasika ostrog brasna
1 kg ostrog brasna

fil
300 gr mljevenih oraha
1/2 kg marmelade od sipka
2 dcl ruma
2 kesice vanilije
100 gr otopljene cokolade

Priprema:

1.
Umutite secer sa jajima a zatim dodajte ulje i vaniliju. Nastavite mutiti dok se masa ne sjedini. Dodajte 8 kasika ostre nule. Izmjesajte i ostavite da se odmara 1, 30 minuta. Nakon odmaranja dodajte 1 kg brasna. Sve izmjesajte u jednolicnu masu. Od mase treba da se prave kuglice velicine 2 cm, a mozda i manje, i to bez problema. Testirajte tijesto s jednom kuglicom; u koliko kuglica nije lijepog oblika, pada/razljeva se, dodajte jos malo brasna.
Napomena! S brasnom budite obazrivi! U koliko ste dodali previse brasna, loptice ce pucati a ako je pak pre malo, razljevat ce se. Dodajte bas koliko treba!

2.
Pecite kuglice na temperaturi od 180’C svega 15-20 minuta. Pecene izvadite da se hlade i potpuno hladne busite s malom kasicicom. Veoma se lako buse. “Busotine”/mrvice, ostavite za kremu.

3.
U mrvice dodajte marmeladu od sipka, topljenu cokoladu, mljevene orahe, rum i vanilin secer. Izmijesajte. Ovom smjesom punite izbusene polulopte, spajajte ih po dvije. Premazite bojom jednu stranu crvenom a drugu sa zutom i uvaljajte u secer. Na svaku stavite list (mozete ga praviti od marcipana) taragona i karanfilcica.

Posluživanje
Od ove mase mozete napraviti oko 50 komada a cak i vise u koliko kuglice pravite manje.
Umjesto cokolade mozete dodati kakao. Tijesto je pravo biskvitno, kao od keksica “jaffa s narandjom”, proizvodjaca Crvenke.
Ako vam se cini prevelika kolicina, pravite pola mjere.

Nema komentara:

Objavi komentar