ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.
"Grilijaš torta" - Iz riznice klasicnih torti, sa puno oraha, filom od cokolade i krckavim grilijasem. Torta koja savrseno prija na kraju svecanog obeda. Korice su vrlo mekane i fine, sem toga upiju i fil pa cela tortica bude socna i ukusna.:)))
Sastojci za tri kore:
12 jaja
12 kasika secera
3 kasike brasna
360 g samlevenog grilijasa ( 160 g secera i 200 g samlevenih oraha)
Fil:
5 jaja
10 kasika secera
125 g cokolade
250 g maslaca
1 vanilin secer
Grilijas za posipanje:
200 g secera
150 g seckanih oraha
Glazura:
150 g cokolade
4,5 kasike ulja
Priprema:
1. Pripremiti najpre grilijas: rastopiti na tihoj vatri secer kao karamel i dodati samlevene orahe. Izruciti na nauljeni tanjir i kad se ohladi usitniti u avanu ili samleti.
2. Za svaku koru umutiti penasto 4 belanca, dodati 4 kasike secera, 4 zumanca, kasiku brasna i 120 g samlevenog grilijasa. Ispeci tri takve korice u cetvrtastom plehu oblozenom masnim papirom.
3. Za fil mutiti na pari 5 celih jaja sa secerom i vanilin secerom, i na kraju dodati cokoladu. Kad se fil ohladi umesati umuceni maslac.
4. Posebno pripremiti jos jedan grilijas za posipanje, tako sto cemo rastopiti secer kao karamel i ovog puta mu dodati seckane orahe. Sipati na nauljeni tanjir, i kad se ohladi usitniti ali ne previse.
5. Filovati korice pripremljenim filom i svaku obilno posipati grilijasem. Gornju koricu samo premazati filom, kao i celu tortu sa strane.
6. Ostaviti da se malo rashladi u frizideru pa naneti glazuru od cokolade. Ivice torte ukrasiti preostalim grilijasem.
Za cokoladnu “borduru” umutiti penasto 100 g maslaca i 100 g rastopljene cokolade, pa spricem sa zvezdastim otvorom dekorisati ivice torte.
Glazura od cokolade – otopiti na tihoj vatri cokoladu i ulje , izmesati i naneti dugackim sirokim nozem preko ohladjene torte. Kad se glazura stegne, dodatno dekorisati rastopljenom cokoladom (bez ulja) kao na slici.
Posluživanje:
Ukoliko se cokoladna glazura stegne pre nego ste je lepo izravnamo, mozemo naneti kasnije jos jedan sloj glazure ( kad se prethodni stegne), ili pomocu sprica sa najmanjim otvorom praviti sare od rastopljene cokolade u vidu izgubljenog puta. Na taj nacin torta ce biti lepo dekorisana i nece se primetiti kako je uradjena glazura.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar