srijeda, 26. kolovoza 2015.
"Barokne kocke" - Još jedan u nizu kolača s višnjama,za sve ljubitelje voćnih kolača prava FANTAZIJA
Sastojci za prhko tijesto:
150 g glatkog brašna
150 g maslaca
1 žumanjak
Za biskvit:
6 bjelanjaka
150 g šećera
5 žumanjaka
100 g mljevenih oraha
150 g čokolade za kuhanje
1 žlica kakaa
1/2 praška za pecivo
Za kremu:
400 ml mlijeka
3 žlice oštrog brašna
2 žlice gustina
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
200 g omekšanog maslaca
Za preljev:
300 g višnji iz kompota
500 ml soka od višanja
2 vrećice preljeva za torte
Priprema:
1. Prvo pripremamo prhko tijesto. U veću posudu stavite brašno i maslac narezan na manje kockice te žumanjak. Zamijesite prhko tijesto rukama, zamotajte u plastičnu foliju i stavite na pola sata u hladnjak. Nakon toga tijesto, pazeći da Vam se ne zalijepi, razvaljajte na veličinu pleha cca 30*20 cm. Pleh namastite i pobrašnite (ili obložite papirom za pečenje, kako više volite). Tijesto prebacite u pleh pomoću pobrašnjenog valjka.
2. Pećnicu ugrijte na 175°C. Za biskvit, bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Postupno počnite dodavati šećer, miksajući dok se šećer ne poveže i rastopi. Zatim dodajte jedan po jedan žutanjak i rastopljenu i malo ohlađenu čokoladu. Kakao pomiješan s mljevenim orasima i praškom za pecivo pažljivo ručno umiješajte kuhačom.
3. Smjesu prelijte po pripremljenom prhkom tijestu i pecite u ugrijanoj pećnici oko 20-30 minuta (provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen).
4. Dok se biskvit peče, pripremite kremu. 300 ml mlijeka stavite zagrijavati na srednju vatru, a preostalih 100 ml pomiješajte u posebnoj zdjeli s brašnom, gustinom, šećerom i vanilin šećerom. Kad mlijeko gotovo zakipi, maknite s vatre, polako ulijte smjesu brašna i muteći pjenjačom dobro povežite. Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se krema ne zgusne.
5. Pokriti površinu plastičnom folijom da se ne napravi korica i ostaviti da se ohladi. Maslac narežite na kockice i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
6. U ohlađenu kremu dodajte omekšali i izmiksani maslac, dobro izmiješajte pazeći da se masnoća ne odvoji. Kremu razmažite po ohlađenom biskvitu. Stavite u hladnjak da se malo stisne krema.
7. I šećer na kraju, preljev od višanja! Višnje poslažite po kremi. Ja sam ih slagala u grupicama po tri gledajući kako ću otprilike rezati kolač kasnije, da ne moram rezati preko višanja jer sam znala da će mi to pokvariti presjek :) Znači ja sam gledala da imam po tri višnjice na jednoj kocki kolača.
8. Preljev pripremite prema uputi s vrećice sa sokom od višanja (dodajte mu malo vode ako Vam fali do 500 ml). Pričekajte da se prohladi par minuta pa pažljivo izlijte po višnjama, pazeći da ne lijevate s prevelike visine i ne napravite rupu u kremi.
9. Ohladite preko noći (za nestrpljive - barem 3 sata ;) ), pa uživajte!!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar