Sastojci za prhko tijesto:
30 dag brašna
10 dag šećera
2 jaja
16 dag margarina
korica od 1 limuna
malo soli
Nadjev od višanja:
1 kompot ili toliko količina svježih višanja
3 dag gustina
2-3 žlice šećera
Krema:
2 vrećice mljevene želatine
7 žumanjaka
15 dag šećera
4 dcl mlijeka
2 vanil šećera
1 l slatkog vrhnja
Kuhano(žeženo) tijesto:
2.5 dcl vode
10 dag masti
malo soli
16 dag oštrog brašna
4 svježa jaja
Priprema za prhko tijesto:
1. Za prhko tijesto umijesi brašno, šećer, jaja, malo soli , margarin i koricu od limuna.
2. Kad je tijesto umjesito ostaviti u hladnjak da malo odstoji, nakon toga razvaljati na
širinu tepsije i peći.
3. Pečeno tijesto preliti s 1/2 dcl mlakog mlijeka.
Kuhano tijesto:
1. U vodu dodati mast i malo soli, staviti kuhati, kad zavrije polako dodavati brašno i brzo
miješati da dobijete kao guste žgance, treba se lijepo odvajati od posude, staviti hladiti.
2. U ohlađenu masu umiksati jedno po jedno jaje da se dobije fina glatka masa.
3. U pripremljenu tepsiju razvući pola mase i peći u zagrijanoj pećnici na 200 st. oko 20
min, ali bez otvaranja pećnice i tako dvije kore.
Nadjev od višanja:
1. Višnje ocijediti i u taj sok ( oko 3 dcl) ukuhati 3 dag gustina, staviti šećera po želji i u
vruće staviti višnje.
2. Vrući nadjev sipati na prhko tijesto.
Krema:
1. Žumanjke umutiti sa šećerom i skuhati u mlijeku, dodati vanil šećer i u toplo
pripremljenu želatinu po uputi na vrećici.
2. Slatko vrhnje umutiti i u njega staviti ohlađenu kremu.
Red slaganja: Prhko tijesto, nadjev od višanja, pola kreme, kuhano tijesto, krema, kuhano tijesto
Posluživanje:
Umjesto kuhanoga tijesta može se koristiti lisnato tijesto.
Nema komentara:
Objavi komentar