petak, 28. kolovoza 2015.

TUNEL TORTA - Fina torta, puna fila, zadovoljava i ukusom i izgledom.


Sastojci:

    Za podlogu:
     200 g mljevenog keksa
     200 g mljevenih oraha
     100 g čokolade za kuvanje
     100 g šećera u prahu
     125 g margarina
     1 kom narandža kora i sok (50 ml)

    Za fil:
     750 ml mlijeka
     7 kašika šećera
     6 kašika dobro punih gussnela
     125 g margarina
     200 g čokolade za kuvanje
     100 g bijele čokolade

   I još:
     250 g piškota

Priprema:

Izmiješati keks, orahe, šećer i koru narandže. Istopiti margarin, dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se čokolada istopi.Sipati u suve sastojke, dodati sok od narandže i izmiješati. Na odgovarajućoj tacni oblikovati valjak dužine oko 27 cm i ostaviti da se ohladi dok se napravi fil. Gustin razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer kuvati pa sipati gustin i brzo miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na hladnom i povremeno miješati.Margarin sobne temperature umutiti pjenasto, umutiti i gustin pa sjediniti s margarinom. Od smjese odvojiti 1/3 pa umiješati 100 g istopljene bijele čokolade.
U ostatak kreme umiješati 200 g istopljene tamne čokolade. Od bijele kreme odvojiti 1/3 i premazati preko podloge. Preko bijele kreme premazati tanak sloj tamne  kreme, slagati piškote (malo ih namočiti u mlijeko ili sok od narandže) s malim razmacima (po širini 6 piškota, po dužini 2,5).Prazninu između piškota popuniti tamnom kremom i premazati samo toliko da se prekriju piškote. Premazati ostatkom bijele kreme, opet tanak sloj tamne kreme pa piškote (7 piškota po širini) popuniti prazninu između piškota i premazati ostatkom kreme. Ukrasiti po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar