ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

"Šampita" - Ovo je za one koji stvarno vole slatko…! Moj muž baš nije neki ljubitelj kolača, ali ovaj obožava ! Recept pomoću kojeg će vam šampita uvijek ispasti SAVRŠENA...


Sastojci za biskvit:
10 žumanaca
10 vel.kašika šećera
1 vanilin-šećer
5 vel.kašika mlijeka
2 vel.kašike ulja
8 vel.kašika oštrog brašna
malo praška za pecivo

Krema:
10 bjelanjaka
na vrh noža soli
900 gr. šećera
1 vanilin šećer
mala šolja vode

Za ukrašavanje:
čokoladne mrvice


Priprema:

1. BISKVIT : Pjenasto umutiti žumanca, vaniliju i šećer.
2. U to dodati : mlijeko, ulje i na kraju, lagano miješajući, brašno pomiješano s praškom za pecivo.
3. Peći u namašćenom i pobrašnjenom plehu dok ne dobije lijepu zlatastu boju na 180°C
4. KREMA : Bjelanjke sa malo soli umutiti u čvrst snijeg.
5. Posebno, u jednu šerpu staviti šećer i preliti sa malo vode (samo da prekrije šećer) i dobro istopiti ( tj. “ušpinovati”).
6. Kad je šećer dobro ušpinovan, sipati u snijeg od bjelanjaka , mutiti čitavo vrijeme mikserom. Potrebno je mutiti sve dok se ne ohladi! Kad je ohlađeno namazati na hladan biskvit.

Posluživanje:
Po želji posuti čokoladnim mrvicama. Da bi bilo još veselije danas postoje i šarene mrvice, pa se dobije još ljepši izgled …!

Nema komentara:

Objavi komentar