četvrtak, 27. kolovoza 2015.

"Polumjeseci s bademom" - Ove kolačiće prvi puta sam probala na svojoj svadbi prije ohoho godina… sigurno znate kakve mi uspomene vuku za sobom :) :) ...


Sastojci za tijesto:
14 dkg šećera
14 dkg margarina
14 dkg mljevenih badema
7 dkg brašna
4 bjelanjka

Žuti preljev:
4 žumanjka
14 dkg šećera u prahu
1 vrećica vanili šećera

Krema:
1 dl mlijeka
7 dkg šećera
7 dkg margarina
7 dkg čokolade za kuhanje
14 dkg mljevenih badema


Priprema:

1. U dvije posude odvojite žumanjke od bjelanjaka.
2. Pjenasto umutite omekšali margarin sa šećerom, te mu dodajte mljevene bademe i prosijano brašno.
3. Na kraju lagano (mješajući kuhačom) u smjesu dodajte tvrdo tučeni snijeg od bjelanjaka.
4. Smjesu razmažite na lim koji ste prethodno premazali margarinom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C.
5. Za to vrijeme dobro mikserom umutite žumanjke sa šećerom u prahu i vanili šećerom, dok ne dobijete glatku sjajnu smjesu.
6. Kad je tijesto pečeno više od pola, izvadite ga iz pećnice, te premažite žutom smjesom.
7. Smanjite pećnicu na 100°C, stavite premazano tijesto ponovo peći i tako sušite otprilike 50 minuta do sat vremena. Izvadite iz pećnice.
8. Za kremu skuhajte mlijeko sa šećerom, te u vruće dodajte izmrvljenu čokoladu za kuhanje, margarin i mljevene bademe.
9. Dobro izmiješajte i premažite preko osušenog žutog dijela.
10. Kada se malo ohladi, posipajte za ukras mljevenim bademima ili orasima.
11. Ohladite do kraja.

Posluživanje:
Ohlađeni kolač režite čašom ili modlicom za kekse u polumjesece, a možete rezati i štangice. Ukoliko tijesto prilikom pečenja sušite kraće vrijeme, dobit ćete jednako fini kolač, jedino što neće biti prhki, nego više kremasti.

Nema komentara:

Objavi komentar