subota, 29. kolovoza 2015.

Torta od kokosa - Ova torta je za mene san snova, nije teška, kremasta, a jednostavna za pripremu! Za kokosoljupce pravi raj za nepce, pružit će vam potpun užitak svakim zalogajem...probajte je :)!


Sastojci:

kora:
 8 kom jaja, samo bjelanca!
 200 gr kokosa nesladjenog
 8 kasika secera

krema:
 8 kom zumanjaka
 100 gr secera
 100 gr kokos puter
 100 gr putera
 100 gr cokolade za kuhanje

  dekoracija:
 1 pak whipping cream (slag)
 50 gr kokosa za posipanje

Priprema:

Odvojiti bjelanca od zumanjaka i lupati uz dodatak secera dok se ne dobije cvrst snijeg. Dodavati kasiku po kasiku kokosovog brasna i lagano spatulom prevrtati u jednom pravcu, da se kokos ravnomjerno sjedini sa ulupanim bjelancima. Istresti u kalup podmazan i brasnom posut i staviti u zagrijanu rernu na pecenje. Prvih desetak minuta pecite na 200 ‘c a zatim smanjite na 175 i pokrite je s papirom za pecenje. Kora ne smije potamniti!
Odvojene zumanjke mutite sa secerom na pari dok masa ne postane gusta. Dodajte otopljenu cokoladu i ostavite da se ohladi, uz povremeno mijesanje.
Kad se masa ohladila, dodajte posebno umucene maslace.
Ohladjenu koru premazite kremom od cokolade. Preko kreme nanesite ulupan slag a po slagu, odozgo i sa bocnih strana, nanesite kokosovo brasno.
Ostavite je u frizider da se rashladi a rezite je sto tanjim nozem!

Posluživanje:
Ako niste u situaciji da nadjete kokosov puter (mast) koristite obican puter u kompletnon tezini. A moze i margarin.

Nema komentara:

Objavi komentar