petak, 21. kolovoza 2015.

"Sladoled Brownie torta"- Sladoled od cokolade, tanka cokoladna brownie kora sa orasima, preliveno otopljenom karamelom i mirisom vanlije…pa može li bolje od ovoga mmm



Sastojci za brownie kora:
60 g margarina ili maslaca
70 g secera
70 g cokolade
1 secer od vanilije
2 jaja
30 g brasna
malo soli
malo praska za pecivo
50g sitno narezanih oraha

Sladoled krema:
437 ml sladoleda (moj favorit je cokolada)
1 slag krema vanilija
250 ml mlijeka

Za karamel:
120 g secera
2 zlice vode
3 zlice tucenog vrhnja (neumucenog)

Priprema:

1. Otopite margarin ili maslac i cokoladu iznad posude sa kljucalom vodom.
2. Kad umutite pjenasto margarin i cokoladu, u smjesu stavite jedno po jedno jaje, secer i vanilin secer.
3. Izmijesajte suhe sastojke (brasno, malo soli, i prasak za pecivo) pa ih umijesajte u ohladnjenu cokoladnu smjesu. Na kraju lagano umijesajte orahe.
4. U podmazanom kalupu (20 cm) pecite 30 min na 170 stepeni C.
5. Sladoled izmijesajte sa slag kremom i stavite na ohladjenu brownie koru.

Za karamel:
Na niskoj temperaturi otopite secer lagano usipajuci vodu i tuceno vrhnje sve dok ne dobijete boju karamela. Ako vam se ohladjen karamel bude pregust dodajte jos jednu zlicu vrhnja. Karamelom, orasima i cokoladom ukrasite tortu. I to je to.

      Uzivajte i javite kako je vama ispala!!!

Nema komentara:

Objavi komentar