Sastojci za biskvit:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
Krema:
2 vrećice praška za puding okusa vanilije
7 dl mlijeka
7 žlica šećera
1 vrećica vanilin šećera
4 žlice kiselog vrhnja (12% m.m.)
7 dkg šećera u prahu
25 dkg margarina
sok od pola limuna
30 dkg jagoda
1 velika limenka kompota od breskve
Priprema:
1. Veličina rolade ovisit će o veličina pleha. Navedeni sastojci odnose se na veliki pleh iz pećnice.
2. Najprije skuhajte kremu.
3. Odvojite 2 dl mlijeka i u njemu razmutite prašak za puding, a ostatak mlijeka stavite kuhati zajedno sa 7 žlica šećera i vanilin šećerom. U vruće mlijeko ulijte smjesu s praškom za puding i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
4. U tek kuhani puding umiješajte kiselo vrhnje i dobro promiješajte, te stavite hladiti. Tokom hlađenja puding je potrebno češće promiješati kako se na površini ne bi uhvatila korica.
5. Za biskvit odvojite žumanjke od bjelanjaka.
6. Dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom, a zatim smjesi naizmjenice dodavajte brašno i čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka (žlicu po žlicu) uz lagano miješanje kuhačom.
7. U pleh stavite masni papir za pećenje, malo nauljite te izlijte pripremljenu smjesu za biskvit.
8. Biskvit pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.
9. Pećeni biskvit okrenite iz pleha na vlažnu krpu, odvojite masni papir, te ga još vrućeg savijte u roladu.
10. Za kremu dobro izradite omekšali margarin sa šećerom u prahu. Umiješajte mu mlaki puding (žlicu po žlicu) te dobro izmiksajte. Na kraju u kremu umiješajte sok od pola limuna. Stavite u hladnjak da se krema ohladi do kraja.
11. Jagode očistite i operite, te ih prerežite na tri dijela.
12. Breskve ocijedite iz kompota (sačuvajte kompot jer vam treba za močenje biskvita). Tri polovice breskve ostavite sa strane za ukras, a ostale narežite na veličinu šnita jagoda i pomiješajte s jagodama.
13. Ohlađeni biskvit odvojite od krpe i lagano ga odrolajte, namočite ga sokom od kompota (ali pazite da ne pretjerate) te na biskvit poslažite malo više od polovice voća. Preko voća premažite polovicom kreme, a po kremi razbacajte ostatak voća.
14. Biskvit nećete moći rolati kao klasičnu roladu (jer bi puknuo zbog vlaženja sokom), nego ga samo pažljivo preklopite u roladu tako da se rubovi tijesta spoje.
15. Izvana roladu premažite ostatkom kreme, posipajte strugotinama čokolade, ukrasite ružicama od kreme i voćem.
16. Roladu pažljivo preselite na tanjur za serviranje i stavite u hladnjak. Mora se hladiti najmanje 2-3 sata.
17. Poslužite je hladnu iz hladnjaka.
Savjet:
Bez obzira na količinu margarina u kremi, krema je lagana i nije masna. Obzirom da joj treba duže vrijeme za hlađenje, preporučam da je napravite naveče i ostavite da se hladi preko noći.
Nema komentara:
Objavi komentar