četvrtak, 20. kolovoza 2015.

"Jafa kolač" - Pravo ljetno osvježenje u malim kockama...



Sastojci za kore:
4 jaja
200 g secera u prahu
4 kasikice ulja
70 g skrobnog brasna
1 vrecica pudinga od cokolade
1/2 praska za pecivo

Sastojci za fil:
1 l slatkog vrhnja
1 jogurt(330 gr)-dukat b.aktiv lgg
1 dcl soka od narance +1dcl soka od narandze+ još 0,5 dcl soka(za natopiti koru)
1,5 vrecica zelatine
3 pakovanje Jaffa keksa

Za preljev:
1 vrecica prozirnog prelijeva za torte
250 ml soka od narance

Priprema kore:
Jaja polupati, razdvojiti bjelanca od zumanaca. Umutiti cvrst snijeg od bjelanaca zajedno sa secerom. Zatim umutiti zumanca, dodati prethodnoj smjesi kao i ostale sastojke postepeno mijesajuci kasikom.
Tepsiju(25×40) obloziti kuharskim papirom i smjesu za koru izliti, te peci 20 minuta na 170° C. Pecenu koru natopiti sa 0,5 dcl soka od narandze.

Priprema fila:
Slatko vrhnje umutiti u cvrst slag,
Jogurt i sok od narandze(1dcl) pomijesati te lagano sipati u slag uz neprestano mijesanje.
Zelatin natopiti sa 4 kasike vode i ostaviti da nabubri. Ugrijati 1 dcl soka od narandze i dodati zelatini. Kad se istopi, dodati zelatin u smjesu sa slagom. Polovinu kreme premazati preko kore, a zatim poslagati jaffa keks (prethodno namocen u malo mlijeka, ali biskvitni dio) te ponovo premazati ostatkom kreme. Ostaviti da se ohladi, a u medjuvremenu pripremiti preljev.
Vrecicu preljeva pomijesati sa 3 kasikice secera i dodati 250 ml soka od narandze i staviti da prokuha. Ostaviti par minuta da se prohladi i preliti po kolacu. Ostaviti da se ohladi prije sluzenja.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar