petak, 21. kolovoza 2015.

"Medena šah pita"- Ovaj kolač svakoga će iznenaditi okusom, zbog mirisnih kora s medom na kojima čokolada i orasi tvore pravu čaroliju okusa..oTVORITE RECEPT,IMA JOŠ SLIKA


Sastojci za hrustavo tijesto za kore:
85 g masti
135 g šećera
1 prstohvat soli
2 cijela jaja
3 žlice meda blagog okusa (bagremov)
500-550 g glatkog bijelog brašna
1 omot praška za pecivo

Čokoladna krema s orasima:
1 omot praška za puding okusa čokolade
5 dl mlijeka
200 g šećera
100 g čokolade za kuhanje
250 g margarina
100 g mljevenih oraha

Ukrašavanje:
60-80 g mljevenih oraha
60-70 g strugane čokolade

Priprema za hrustavo tijesto za kore:

1. Sve sastojke osim brašna promiješati i tući na pari ili u loncu s debelim dnom. Kad smjesa postane vruća maknuti na stranu, kratko ohladiti i primiješati brašno prosijano s pecilnim praškom te brzo umijesiti tijesto. Tijesto će se hlađenjem stvrdnjavati zbog meda te ne smije u startu biti pretvrdo.
2. Oblikovati valjak, nožem podijeliti na 6 jednakih dijelova, brzo zamijesiti kruščiće, svaki umotati u foliju, sve zajedno u kuhinjsku krpu te držati na toplom mjestu, radi lakšeg baratanja.
3. Obrnutu stranu lima za pečenje (poželjna veličina 33X33 cm) tanko premazati uljem i lagano pobrašniti. Probajte raditi s dva lima iste veličine, a kore razvlačiti na masnom papiru ili između dviju prozirnih folija.
 4. Razvući kore do debljine od 1-2mm  (ili koliko ide) i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C, oko 3 minute (do blijedo rumene boje). Kore oprezno skidati s lima i slagati jednu na drugu te ostaviti da se ohlade.
5. KREMA-Prašak za puding promiješati s 4 žlice šećera i 6 žlica mlijeka, uzavreti mlijeko s ostatkom šećera, ukuhati puding, skinuti posudu s vatre, u vruću smjesu uz stalno miješanje dodavati kockice čokolade, a zatim komadić po komadić omekšalog margarina, na kraju umiješati mljevene orahe i pustiti da se krema ohladi.
6. Staviti jednu koru na lim, premazati kremom, prekriti drugom korom, lagano pritisnuti da se slijepi s kremom (nije važno ako pri tome malo napukne), premazati… i tako redom. Na zadnju koru staviti upola manje kreme nego na ostale.
7. UKRAŠAVANJE- Uz pomoć ravnala i noža prvo označiti rubove koji će biti odrezani kada kore omekane (okrajci od 1 cm) zatim unutarnje polje podijeliti na kvadrate (idealno bi bilo 8×8 polja po 4 cm)– nožem lagano označiti rubove te čvrstim koncem napraviti obrise za šah ploču.
8. Kvadrate naizmjence ispuniti nastruganom čokoladom te mljevenim orasima. Kolač treba odstajati minimalno 24 sata, kada kore omekšaju odrežite rubove i spremite sa strane, to će vjerojatno biti jedini komadići koji će ostati za kuharicu.

Posluživanje:


Poslužite svakome po dva komada :) ...

Nema komentara:

Objavi komentar