četvrtak, 20. kolovoza 2015.

"Griz torta" - Ovu tortu pravim vec godinama po ovom receptu i uvijek mi uspije...PROBAJTE I VI, USPJEH JE ZAGARANTOVAN


Sastojci za tijesto:
12 jaja
12 kašika šećera
12 kašika ¸brašna
12 kašika mljevenih oraha
2 kašike kakaa

Fil:
1 litar mlijeka (ja uvijek malo smanjim)
10 kašika šećera (ne prepunih)
10 kašika griza
250g margarina
200g šećera u prahu
1/2 kg oraha
malo mlijeka

Priprema:

1. Od sastojaka za tijesto peći 3 kore : – dvije svijetle – jednu tamnu sa dodatkom kakaa.
2.  KORA :
Umutiti 4 jajeta, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, 4 kašike mljevenih oraha. Možete odmah mutiti jaja cijela i dodavati prvo šećer, pa brašno pa na kraju orahe, a možete posebno umutiti bjelanjke, a posebno žumanjke sa šećerom pa onda dodavati naizmjenice u žumanjke kašku umućenih bjelanjaka, pa kašiku brašna, dok sve ne utrošite i na kraju umješati orahe, lagano, drvenom kašikom.
3. KORA: Sve isto kao prva
4. KORA: Sve isto kao i 1 i 2, samo u brašno dodati kakao.
5. Ja kore pečem svaku posebno. Rernu zagrijem na 200 stepeni C i kad ubacim koru pečem 5 minuta na 200 stepeni C, a onda smanjim na 180 i pečem dalje. Ne znam tačno vrijeme, gotovost provjeravam čačkalicom. Možda oko pola sata. To također zavisi od rerne do rerne.
Koristim kalup od 26cm ili 28cm.
6. FIL:
Zavriti mlijeko sa šećerom i dodati griz pa kuhati par minuta i ostaviti da se hladi.
Margarin pjenasto umutiti dodavajući šećer u prahu. Ako ne volite previše slatko zaustavite se prije 200 g prah-šećera jer je i griz dosta sladak. Lako je kasnije još zasladiti ako bude trebalo.
Ohlađen griz i umućen margarin spojiti, dobro umutiti pa umješati i orahe ( po mogućnosti mljevene “ručno” ).
7. Prije filovanja kore poprskati s malo mlijeka.

Ukrasiti po želji
Ja sam u ovom slučaju tortu posula izmrvljenom čokoladom.

Nema komentara:

Objavi komentar