ponedjeljak, 24. kolovoza 2015.

DŽEM OD BUNDEVE: Iskorak u upotrebi ove vrijedne namirnice


Sastav:

• 1 kg očišćene bundeve
• 2 jabuke
• 500 g šećera
• 1 limun
• 1 naranča
• začini po ženji (cimet, đumbir…)

Priprema:

1. Bundevu i jabuku narezati na kocke, staviti u lonac i podliti sa malo vode, toliko da se kocke bundeve i jabuke ne lijepe za dno lonca tokom kuhanja.
2. Staviti da se kuha, kad proključa smanjiti vatru i kuhati dalje dok bundeva omekša.
3. Nakon toga treba usitniti masu štapnim mikserom, dodati šećer, sok od limuna i naranče te začine.
4. Kuhati još dvadesetak minuta, uz povremeno mješanje, da se šećer otopi i da smejesa ne zagori.
5. Vrelu smjesu sipati u suhe tegle (ne moraju biti vruće), a nakon toga tegle čvrsto zatvoriti (obavezno metalnim čepom, nikako plastičnim, i bez podmetanja celofana ispod čepa) i okrenuti naopačke. U tom položaju tegle ostaviti dok se džem ne ohladi.

Nema komentara:

Objavi komentar