petak, 14. kolovoza 2015.
Zagrebački mljeveni valjušci - Super ideja kako prilično suhi faširanci mogu dobiti posebnu mekoću.
Sastojci:
50 dag miješanog mljevenog mesa
1 kriška suhog kruha (bez kore)
1 dl kiselog vrhnja
1 kom jaje
1 jušna žlica sjeckanog peršinovog lista
1/2 žličice mljevenog papra
1 žličica soli (probajte, po potrebi dosolite)
2 kom jaja (paniranje)
po potrebi brašno i mrvice za paniranje
po potrebi ulja za prženje
Umak:
cca 3 dag maslaca
1 jušna žlica mekog brašna
1 dl mlijeka
1 veći režanj češnjaka
po ukusu soli (Vegete) i papra
3 dl kiselog vrhnja
1 jušna žlica nasjeckanog peršinovog lista
Priprema:
1. Usitnite kruh i natopite ga 1 dl kiselog vrhnja, a kad je omekšao, razdobite ga vilicom.
2. Mljevenom mesu dodajte jaje, žlicu nasjeckanog peršinovog lista, izdrobljeni kruh, posolite, poparite pa dobro izmješajte u kompaktnu smjesu. Ostavite da odstoji 20-tak minuta.
3. Malo nauljenim dlanovima oblikujte od mljevenog mesa veće valjuške koje panirajte tj. prvo ih uvaljajte u brašno, potom u razmućena jaja te na kraju dobro utapkajte u krušne mrvice.
4. Ispržite valjuške u dosta ulja i premjestite ih u širu posudu.
Umak
1. U posebnoj posudi rastopite maslac, dodajte brašno pa zalijte mlijekom. Posolite i popaprite, dodajte kiselo vrhnje, žlicu nasjeckanog peršinovog lista i protisnuti češnjak. Miješajte na srednjoj vatri sve dok umak ne postigne potrebnu gustoću.
2. Pržene valjuške prelijte pripremljenim umakom i lagano ih propirjate oko 5 minuta.
Posluživanje:
Poslužiti uz pečene krumpirove pole ili pire krumpir
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar