nedjelja, 2. kolovoza 2015.

" RUŽICE " - zanimljiv i ukusan doručak


Potrebno je:

500 ml mlijeka
3 komada jaja
30 gr svjezeg kvasca
1 soljica od crne kafe ulja
2 supene kasike kiselog mlijeka
po ukusu soli
1 kafena kasika secera
100 gr maslaca
odredjena kolicina bjelog brasna tip 400

Priprema:
1. Kvasac izdrobiti, dodati malo mlakog mlijeka, soli, secera i brasna i ostaviti da nadodje.
2. U dublju posudu staviti drugi deo mlakog mlijeka, dodati ulje, jaje ( jedno zumance odvojiti za premazivanje ), posoliti po ukusu, dodati nadosli kvasac i zamjesiti meko tjesto.
3. Ostaviti da tjesto nadodje.
4. Na pobrasnenu povrsinu izruciti nadoslo tjesto.
5. Testo rasvuci oklagijom u cetvorougaoni oblik.
6. Namazati topljenim maslacem i oblikovati u rolat.

7. Rolat iseci “poprecno” u parcice sirinen 3cm i polositi u muffins kalupu tako da spiralna strana bude prema dnu rupica kalupa i vama. Spirale delove malo odvojiti prstima i ostaviti da nadodju.

8. Vanjsku spiralu nadoslih ruzica unakrs iseci malo kuhinjskim makazama. Namazati ih mjesavinom zumanca i malo mlijeka. Posuti susamom i curekoto i peci u unapred zagrejanu rernu na temperaturi od 200 *C sve dok porumene. Povremeno smanjiti toplotu rerne.

9. Poslužite

Nema komentara:

Objavi komentar