petak, 7. kolovoza 2015.
Rolat sa želeom - tako lagan,a tako ukusan :)
Sastojci:
Rolat sa želeom
četiri žumanca
80g šećera
jedna kesica vanilin šećera
četiri bjelanca
120g brašna
pola male kašikice praška za pecivo
Nadjev:
jedan puding vanilija
150g šećera
370ml mlijeka
250g maslaca
200g želea
Način pripreme:
Žumance tucite dok se ne zapjene dodajući pomalo 2/3 šećera i vanilin šećer. Tucite (miksajte) tako dugo dok ne dobijete kremu.
Iz bjelenaca istucite čvrsti snijeg kojemu dodajete nepresatno tukući kašiku po kašiku preostalog šećera. Snijeg mora da bude čvrst.
Stavite snijeg na kremu, na kremu brašno pomiješano s praškom za pecivo i sve lagano promiješajte.
Tijesto pecite u limu koji ste namastili i obložili papirom u rerni 12 minuta na temperaturi 200C stepeni.
Pečeni biskvit preokrenite na papir koji ste posuli šećerom.
S još toplog biskvita skinite papir na kojem se pekao, a zajedno s papirom na koji ste ga preokrenuli savijte u rolat.
Nadjev: Jednu kesicu pudinga okusa vanilija miješajte sa šećerom i šest kašika hladnog mlijeka, ostalo mlijeko stavite na vatru da zavre.
Uklonite ga sa šporeta i ulijte umućeni prašak za puding, a onda stavite da još jednom provri.
Ovu smjesustavite u zdjelu da se ohladi, ali promješajte češće da se na površini ne načini korica.
Maslac miješajte dok se ne zapjeni i dodajte mu pudin kašiku po kašiku. Da bi krema bila glatka ni maslac ni pudin ne smiju biti hladni.
Žele isjecite i umiješajte u polovinu kreme. Ohlađen biskvit za rolat namažite tom kremom i savijte u rolat.
Izvana rolat premažite kremom u koju niste umiješali žele.
Ako želite ukrasite je želatiniranim voćem ili po želji.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar