subota, 8. kolovoza 2015.

Liker od dunja



Potrebno je:
 1 kg dunja,
1 litar vode,
 1 litar alkohola,
1 kg šerćera,
 štapić cimeta
štapić vanile.

Priprema:
Dunje dobro operite, oljuštite, uklonite im semenke isecite na kocke i kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekšaju. Skuvane dunje ocedite, a u vodi u kojoj su se kuvale kuvajte 10 minuta štapić cimeta i štapić vanile. Kuvane dunje ispasirajte da dobijete pire, vratite u vodu od kuvanja, sve dobro promešajte i ostavite da se ohladi. Ohlađeni sok procedite kroz gazu, dodajte alkohol, šećer i vanilin šećer i mešajte da se šećer sasvim istopi. Ovako pripremljen liker sipajte u sterilisane flaše, hermetički zatvorite na suvom, hladnom mestu.
Posle četiri nedelje može se konzumirati.

Nema komentara:

Objavi komentar