Sastav za jednu meru:
1 kg jabuka
1 kg krušaka
1/2 kg šargarepe
1/2 kg dunja
Priprema:
Sve sastojke očistiti i obariti. Šargarepa se kuva posebno malo duže. Ostaviti da se ohladi, ako je veća količina, može i do sutradan.
Izmiksirati (izblendirati) sve sastojke, procediti na sitnijoj cediljki i sve sjediniti u velikom loncu. Na ovu meru ide još 10 litara vode, 2 limuntusa i 1 kg šećera. Sve se to prokuva i vruće sipa u staklene flaše sa originalnim zatvaračima. Vruće flaše poređati u dublju posudu i uviti u toplo ćebe. Tako ušuškano teba da stoji dok se sok ne ohladi.
Ukoliko pripremate veću količinu, srazmeru vode i šećera odredite sami, po ukusu, sve zavisi od kvaliteta voća i ličnog ukusa. Ovako pripremljeni sok je zdrav, pun vitamina, bez konzervansa, a može dugo da stoji … naravno ako se ne popije brzo :)
Nema komentara:
Objavi komentar