subota, 1. kolovoza 2015.

Domaće krofne! Recept za slatko savršenstvo!


Ako ste ljubitelj domaćih čuda kuhinje, ovaj recept će vas oduševiti. Naučite kako praviti domaće krofne, ukusne, slasne i jednostavne.

Sastojci:

– 600 gr.brašna
– 1 kesica kvasca
– 5 kašika šecera
– 1 dcl. ulja
– 4 žumanjka
– 4 dcl. mlijeka
– malo soli (među prstima), može i limunova korica

Priprema:

Kvasac u malo toplog mlijeka i 1 kašikom šecera razmutiti i dodati u brašno. Zatim dodati žumanjke i 4 kašike šecera, ulje, malo soli i zakuhati mlakim mlijekom.

Tijesto dobro umijestiti i ostaviti da nadolazi. Pobrašniti radnu površinu, pa tijesto razviti i vaditi casom krugove. Pokriti da se tijesto još malo digne oko 10 min.

Ulje zagrijati da nije vrelo i stavljati krofne, gornju stranu u ulje stavljati. Poklopiti šerpu i kada se trebeju okrenuti sklonuti poklopac.

Složiti ih na papirne salvete, poslije posuti šecerom u prahu. Mogu se i puniti po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar