Sa receptom sam stvarno zadovoljna,jer je drugačiji i pravo dobar. Nakon slaganja kolač treba ostaviti u frižideru da prenoći kako bi se sve sljubilo i kore omekanile. Šećer u prahu kojim završavate dekoraciju preporučujem da se stavlja prije rezanja kolača i to u malo debljem sloju, jer ako ga malo stavite i još u frižider, postoji mogućnost da dobije vlagu i nestane. Po želji možete čak kolač završiti i čokoladnom glazurom. Ukoliko ste u stisci s vremenom kore možete pripremiti i 2-3 dana ranije, zamotati ih u prozirnu foliju dok ih budete trebali premazati.
SASTOJCI ZA KORE:
600 gr brašna
200 gr šećera
2 jaja
150 gr margarina
2 dcl kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
FIL:
1,2 l mlijeka
200 gr šećera
10 žlica gustina
200 gr margarina
100 gr čokolade za kuhanje
šećer u prahu za posipanje
Priprema: KORE KAO ZA MAĐARICU
1. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo.
2. Dodajte šećer, jaja, margarin sobne temperature, kiselo vrhnje i zamijesite.
3. Napravite valjak i podijelite na 5 jednakih dijelova od kojih napravite loptice.
4. Svaku lopticu izvaljajte na masnom papiru na veličinu tepsije, tako da prekrijete prozirnom folijom.
5. Preporučujem da prvo pripremite sve kore, a onda da ih pečete, jer se brzo ispeku, duže traje razvlačenje.
6. Svaku koru pecite na 170 stupnjeva, već kod pete minute pripazite da kora ne dobije boju, ovisi o pećnici.
7. Ostavite kore da se ohlade.
KREMA SA MLIJEKOM
1. Gustin i šećer pomiješajte sa 2 dcl mlijeka, ostatak mlijeka stavite kuhati.
2. Kada mlijeko zakuha dodajte pripremljene sastojke i kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gusto.
3. Ostavite da se ohladi.
4. Margarin sobne temperature izrežite u kremu i sjedinite.
5. Kremu podijelite na dva jednaka dijela i u jedan dodajte čokoladu koju ste predhodno istopili na pari i rashladili.
KAKO SLOŽITI JADRO KOCKICE
1. Kora – svijetla krema
2. Kora – tamna krema
3. Kora – svijetla krema
4. Kora – tamna krema
5. Kora – posipati dosta šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar