subota, 25. srpnja 2015.

Slatko od malina- dok je sezona malina da ih maximalno iskoristimo



Sastojci:

1 kg očišćenih malina
1,5 kg šećera
2 čaše vode (za sirup)
100 grama kreča
2 litra vode (za krečnu vodu)

Način pripreme:

Ako kuvate slatko od malina na ovaj način, možete biti sigurni da će plodovi u njemu biti celi. Najpre pripremite krečnu vodu. Komad kreča rastvorite u dva litra vode i ostavite da se kreč dobro slegne, a voda sasvim izbistri. Odlijte vodu, spustite očišćene maline u nju i ostavite ih da stoje najmanje jedan sat.

Šećer sipajte u šerpu za kuvanje slatka, dodajte dve čaše vode i skuvajte gust sirup. Maline ocedite od krečne vode, dobro operite i pažljivo pomoću đevđira ocedite, pa spustite u sirup. Kuvajte dalje sve dok sok od slatka ne bude tako gust da pada sa kašike u teškim kapima.

Tada skinite slatko sa šporeta, pažljivo otklonite penu sa površine i pokrijte mokrim čistim platnom. Ostavite da stoji 12 časova, a onda sipajte u suve čiste teglice. Povežite teglice celofanom i ostavite na prohladno mesto.


Nema komentara:

Objavi komentar