utorak, 28. srpnja 2015.
Osnova svake dobre pizze je kvalitetno napravljeno tijesto. Recept za savršeno tijesto za pizzu
No, recepata je mnogo, a katastrofe u kuhinji česte. Ako želite pripremiti domaću pizzu na kojoj će vam pozavidjeti i vrhunski pizza majstori, ovaj recept će vam dobro doći.
Sastojci za pola kilograma tijesta:
– 0,25 g soli (2 prstohvata)
– 0,12 g šećera (prstohvat)
– 15 g margarina (ako ga ne jedete stavite maslac)
– 30 ml mlijeka
– 15 ml ulja
– 40 dag glatkog brašna
– 10 dag oštrog brašna
– ¼ kocke svježeg kvasca
– 2 dcl vode
Priprema:
U veću plastičnu posudu stavite otopljeni margarin, ulje, šećer i mlijeko, a zatim dodajte 1 dcl vode i svježi kvasac. Sve sastojke dobro promiješajte i nakon toga dodajte 30 dag glatkog brašna te ponovo lagano promiješajte.
Nakon što ste sastojke lagano promiješali, dodajte sol, oštro brašno i ostatak glatkog brašna. Dok smjesu lagano miješate polagano dodajte preostali 1 dcl vode. Tijesto za pizzu treba lagano mijesiti rukama sve dok smjesa ne postane kompaktna. Naime, tijesto bi trebalo biti mekano, ali ne smije se lijepiti za prste.
Nakon toga tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga da odstoji na suhoj podlozi i sobnoj temperaturi. Tijesto mora odstajati sve dok ne naraste za ¼ dobivene smjese. Nakon toga ga umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na tri sata.
Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga ostavite da odstoji još 20 minuta na sobnoj temperaturi. U isto vrijeme upalite pećnicu te ju zagrijte na maksimalnu temperaturu.
Tijesto je spremno za pečenje ako je prije razvlačenja meko. Cijeli lim za pečenje premažite suncokretovim ili maslinovim uljem te tijesto razvucite preko lima. Zatim dodajte željene sastojke i pecite na maksimalnoj temperaturi.
Prijatno !
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar