petak, 31. srpnja 2015.

Šah kolač - Na prvi pogled izgleda komplicirano,no nije tako strašno kad ga krenete raditi.


Sastojci za kore:
4 oblatne

Sastojci za prvi biskvit:
5 jaja
5 šalica za crnu kavu šećera
5 šalica brašna
1 šalica ulja
1 šalica mlijeka
1 prašak za pecivo

Sastojci za drugi biskvit:
5 jaja
5 šalica za crnu kavu šećera
5 šalica brašna
1 šalica ulja
1 šalica mlijeka
1/2 šalice kakaa
1 prašak za pecivo

Sastojci za nadjev:
1 l mlijeka
2 pudinga od vanilije
40 dag šećera
25 dag margarina

Sastojci za ukras:
5 dag čokoladnih mrvica

Priprema prvi biskvit:

Bjelanaca utući u čvrst snijeg. Žumanca i šećer pjenasto izmiješati.
Stalnim miješanjem dodavati žlicu po žlicu snijega od bjelanaca, brašna, ulja i mlijeka.
Na kraju drvenom žlicom umiješati prašak za pecivo. Peći 20 minuta na temperaturi od 200 °C.
Kad je biskvit gotov, razrezati ga na 6 dugih traka.

Priprema za drugi biskvit:
Postupak rada je isti kao kod prvog biskvita, osim što se u smjesu još umiješa kakao.

Priprema za nadjev:
U 1 dl mlijeka razmutiti puding od vanilije. Paziti da ne ostanu grudice. Šećer na laganoj vatri karamelizirati.
Kad postane svijetlosmeđ, u njega dodati ostatak mlijeka.
Kad se šećer rastopi, dodati razmućeni puding i kuhati dok se smjesa ne zgusne.
Skinuti s vatre. Ohladiti. Ohlađeni nadjev sjediniti s izrađenim margerinom.

Redoslijed izrade:
Oblatnu tanko namazati nadjevom.
Slagati trake (bijela, tamna, bijelai tamna)
Namazati nadjevom između i iznad traka.
Prekriti oblatnom i ponavljati ove radnje dok se ne utroše svi sastojci.
Zadnju oblatnu premazati tankim namazom nadjeva.
Posuti čokoladnim mrvicama.

Nema komentara:

Objavi komentar