utorak, 28. srpnja 2015.

Bakina štrudla sa jabukama




Sastojci za testo:

600 gr brašna
100 gr putera
250 ml mleka
1 jaje
3 kašike šećera
25 gr svežeg kvasca
2 kašike ulja
ribana korica od jednog limuna

Punjenje:

1,5 kg jabuka
8 kašika šećera
1 kašika griza
1 kašičica cimeta


Priprema:

Prvo praviti fil.

Izrendati jabuke pa sa  šećerom staviti da se skuva.

Kada jabuke omekane u toku kuvanja i ispari skoro sav sok skloniti sa vatre, dodati griz i cimet i izmešati, pa ostaviti da se hladi.

Kvasac pomešati sa kašikom šećera i 100 ml toplog mleka i ostaviti da nakisne.

Kada nakisne dodati brašnu, otopljenom puteru, ostatku šećera, naribanoj korici limuna i umesiti glatko testo.

Pouljiti okolo testo i ostaviti sat vremena da kisne.

Kada je testo nakislo premesiti ga i podeliti na dva dela.

Razviti prvi deo u pravougaonik pa na 1/3 i sa leve i sa desne strane testa, po dužini iseckati trakice 1 – 1,5 cm širine.



Naneti pola punjenja u sredinu i preklapati trakicama unakrsno preko punjenja kao pletenicu.

Tako uraditi i sa drugom polovinom testa i punjenja.

Moj savet je da na papiru za pečenje pravite pletenicu jer ju je rukama samo teško preneti, a ovako je mnogo lakše.

Ostavite da kisne 10 – 15 minuta pa premažite žumancetom i uključite rernu na 200 stepeni.

Peći 35 – 40 minuta zavisno od rerne.

Pečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti da odstoji i prohladi se.

Posuti šećerom u prahu i služiti.


Nema komentara:

Objavi komentar