ponedjeljak, 20. srpnja 2015.

Kremaste kocke s višnjama



Kremaste kocke s višnjama pravi su ljetni kolač koji osvježava i dušu i tijelo. Nepce će biti radosno zato što se u ovom kolaču savršeno nadopunjuju bogata krema okusa vanilije, puterasti keksi i kremasti voćni sloj od višanja koje osim što su u ovo ljetno doba sveprisutne i jako zdrave i korisne našem organizmu,  a duša će vam biti zahvalna što je niste opteretili kompliciranim kolačem i dugim boravkom u kuhinji jer ovo je kolač koji se ne treba peći i koji je doista brzo gotov. Ma, baš pravi ljetni! Razmišljali smo ja i Bruno, moj 10-godišnjak koji se uvijek tu negdje nađe kada se nešto kuha i uvijek ima sve pod nadzorom, kako da nazovemo ovaj kolač, jer kako smo ga krenuli raditi, tako smo izmišljali i dodavali sastojke, pa su ovo jedne potpuno izmišljene kocke s višnjama 😉 Iako imamo tu u blizini jedno stablo puno zrelih višanja, nije nam se dalo brati i vaditi koštice pa smo po višnje trknuli do bake koja je već napravila ovogodišnju zalihu kompota od višanja pa smo i sa tim skratili muke po kolaču. U vanilastu kremu stavili smo 8 žumanjaka, a budući nam bjelanjci nisu trebali za ovaj kolač, napravili smo od njih fine puslice koje smo naveče grickali uz film umjesto kokica 😉 Dakle, jednostavno da jednostavnije ne može biti. Evo recepta:

POTREBNO:

Za žutu kremu:

8 žumanjaka
8 žlica šećera
6 žlica gustina
2 žlice oštrog brašna
3 vanilin šećera
8 dl mlijeka
200 g maslaca
Za kremu od višanja:

teglica višanja iz kompota (380g)
2 pudinga od vanilije
6 dl soka od višanja + 1 dl vode
6 žlica šećera
I još: veće pakiranje pettit beure keksa + šlag za završni premaz

PRIPREMA:

U lim premazan maslacem složiti red keksa.
Za žutu kremu zakuhati 6 dl mlijeka. Žumanjke miksati sa šećerom i vanilijom, dodati postepeno i sve ostale sastojke pa sve skupa ukuhati u vruće mlijeko. Kuhati kremu par minuta dok se ne zgusne. U još vruću kremu umutiti maslac i dobro promiješati tako da se krema potpuno ujednači. Još vrućom kremom preliti kekse, poravnati pa složiti još jedan red keksa preko kreme.
Sada prionuti na kuhanje kreme od višanja: višnje ocijediti, odmjeriti potrebnu količinu soka i sve skupa zakuhati. Prašak za puding i šećer razmutiti sa 1 dl vode pa sve skupa ukuhati u vruće višnje. Miješati i kuhati par minuta dok se ne zgusne. Još vruću kremu nanijeti preko reda keksa u limu, pa odmah i preko ove kreme složiti još jedan red keksa.
Ostaviti kolač da se dobro ohladi, najbolje preko noći. Nanijeti preko svega čvrsti šlag, ukrasiti po želji.
Poslužiti rezano na kocke proizvoljne veličine.
Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar